Tatar wołowy - król przystawek

  • wyświetlono: 501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry.

małgorzata kwiatkowska
  • 30min

Składniki

składniki:

400 g świeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica
sól, pieprz
2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych)

Dodatki do wyboru:
grzybki marynowane
kapary
cebula
ogórek kiszony albo konserwowy
oliwki

Sposób przygotowania przepisu:

Tatar wołowy - król przystawek

  • 1. Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dodając odrobinę wody przegotowanej wtedy tatar będzie bardziej miękki.
  • 2. Z mięsa formujemy na talerzu kulę wilgotnymi, dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie. Sparzamy przez 3 sekundy we wrzątku jajka, następnie w zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych). Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwiltatar wołowytatar z polędwicyprzystawka PRL

Komentarze

Podobne przepisy

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Dodane przez: Czarek

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Bardzo dobry jako zakąska do procentów...

image-0qlm7ok

Dodane przez: malesia3

Tatar wołowy

Ulubione danie Polaków .Polecam...

Tatar wołowy.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tatar wołowy .

Moja rodzinka przepada za tym daniem...

tatar  z  polędwicy wolowej

Dodane przez: mariola1972

tatar z polędwicy wołowej

U mnie tatar gości praktycznie...

tatar z łososia

Dodane przez: PolskaGotuje

Wykwintna przystawka - tatar z łososia

Miłośnikom łososia ta przystawka...

Dodane przez: messer00

Tatar wołowy z ogórkiem

Potrawa idealna jako starter do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE