PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tatar wołowy - król przystawekhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/47/91eb069efaf8cf2121dc834046a1f10f63f0b49c.jpeg25923872http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tatar-wolowy-krol-przystawek
400 g świeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica
sól, pieprz
2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych)
Dodatki do wyboru:
grzybki marynowane
kapary
cebula
ogórek kiszony albo konserwowy
oliwki
Sposób przygotowania przepisu:
Tatar wołowy - król przystawek
1.
Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dodając odrobinę wody przegotowanej wtedy tatar będzie bardziej miękki.
2.
Z mięsa formujemy na talerzu kulę wilgotnymi, dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie. Sparzamy przez 3 sekundy we wrzątku jajka, następnie w zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych). Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze