Tatar wołowy

  • wyświetlono: 309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ze świeżym chlebkiem smakuje wybornie. Uczta dla takich mięsożerców jak ja.

bieniaszka
  • 60min

Składniki

Skadniki na 4 porcje:
40 dag polędwicy wołowej
2 ogórki kiszone
2 cebule
4 żółtka
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka ostrej musztardy dijon
łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Tatar wołowy

  • 1. Polędwicę wołową zemleć przez maszynkę (małe sitko) przynajmniej dwa razy. Wymieszać z sosem sojowym, musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Ogórek i cebulkę bardzo drobno posiekać.
  • 3. Jajka sprzyć wrzątkiem.
  • 4. Z mięska formować małe kuleczki, w każdej z nich zrobić wgłębienie i wlać żółtko. Podawać z ogórkiem i cebulką.

Porady

Można również podawać z marynowanymi grzybkami lub papryką. Doprawić również można wg uznania np. papryką, chili, przyprawą w płynie typu maggi. Wolowinę i jajka najlepiej mieć ze sprawdzonego źródła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilszkola_babciprzystawki na zimnotatar wołowy

Komentarze

Podobne przepisy

tatar wołowy

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Tatar wołowy - król przystawek

Dawniej król PRLowskiego stołu...

Tatar wołowy.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tatar wołowy .

Moja rodzinka przepada za tym daniem...

image-0qlm7ok

Dodane przez: malesia3

Tatar wołowy

Ulubione danie Polaków .Polecam...

tatar  z  polędwicy wolowej

Dodane przez: mariola1972

tatar z polędwicy wołowej

U mnie tatar gości praktycznie...

tatar

Dodane przez: lexi27

Tatar wołowy z żółtkiem

Chyba każdy zna tą prostą, ale...

Dodane przez: messer00

Tatar wołowy z ogórkiem

Potrawa idealna jako starter do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE