Tatar śledziowy z ananasem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny na świąteczny stół i nie tylko. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
    6 plastrów ananasa z puszki
    5 malutkich korniszonów
    1 cebula
    1 jabłko
    1/4 szklanki octu winnego
    2 łyżki posiekanego kopru
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sos:
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    cukier do smakuje
    sól.pieprz
    Dodatkowo:
    4 żółtka

Tatar śledziowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać, zalać szklanką przegotowanej wody wymieszanej z octem winnym. Odstawić do lodówki na około 2 godz, następnie odsączyć , pokroić w kostkę. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Ogórki i ananas również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do śledzi , wymieszać. Posypać posiekaną natką i koperkiem. Jogurt połączyć z majonezem, doprawić solą pieprzem i cukrem. Dodać do przygotowanego tatara, wymieszać, schłodzić. Przed podaniem ułożyć na porcje na talerzach. Zrobić wgłębienia, wbić żółtko. Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy