Tarty francuskie z pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealne na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • Składniki:
    225g gotowego ciasta francuskiego,
    jajko,
    2 łyżki śmietany 18%,
    6 dużych pomidorów,
    sól, pieprz,
    świeży tymianek.

    Pesto:
    1/2 pęczka bazylii,
    gałązka rozmarynu,
    1/3 szkl. oliwy z oliwek,
    5 czarnych oliwek,
    3 łyżki ziaren słonecznika,
    2 ziarna kardamonu,
    ząbek czosnku,
    sól, pieprz,
    50g sera gorgonzola.

Tarty francuskie z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe tarty francuskie 1. Wszystkie składniki na pesto przełożyć do blendera i zmiksować, tworząc gładkie pesto.
  • surowe tarty francuskie2 2. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Delikatnie ponacinać brzegi, tworząc taką kratkę.
  • surowe tarty francuskie3 3. Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nacięte brzegi. Środek placków posmarować przygotowanym pesto.
  • surowe tarty francuskie4 4. Ułożyć plastry umytych pomidorów. Oprószyć solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. piec ok. 15-20min w temp. 200st.

Porady

Równie dobrze można użyć kupnego pesto, wtedy przygotowanie tej przystawki zajmie nam jeszcze mniej czasu:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy