Tarty 4 smaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cieniutkie chrupiące i mega kruche ciasto, pyszne owocowe nadzienie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150g masła
    230g mąki
    2 łyżki drobnego cukru
    3 łyżki zimnej wody

    Nadzienie 1:
    3 jabłka antonówki
    0,5 szklanki mąki
    3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki rodzynków
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    Płatki migdałowe do posypania

    Nadzienie 2:
    2 gruszki
    1 kopiasta łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    0,5 łyżeczki kardamonu
    20g czekolady do posypania

    Nadzienie 3:
    3 brzoskwinie
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka tartych migdałów
    Płatki migdałowe do posypania

    Nadzienie 4:
    300g śliwek
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka tartych orzechów włoskich
    Posiekane orzechy włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarty 4 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy 25cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Tarty 4 smaki 2. Nadzienie 1: jabłka umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi. Posypać rodzynkami, wyłożyć jabłka. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Na jabłka wyłożyć wiórki masła (lub polać roztopionym masłem), polać miodem, posypać płatkami migdałowymi.
  • 3. Nadzienie 2: Gruszki umyć, przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i kardamon wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć gruszki. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą czekoladą.
  • 4. Nadzienie 3: Brzoskwinie myć, na kilka sekund zanurzyć we wrzącej wodzie i usunąć skórki. przekroić na pół, każdą połówkę na 6 plasterków. Mąkę, cukier i tarte migdały wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć brzoskwinie. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać startą płatkami migdałowymi.
  • Tarty 4 smaki 5. Nadzienie 4: Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki. Mąkę, cukier i tarte orzechy wymieszać, wysypać na ciasto, zostawiając 3cm brzegi, wyłożyć śliwki skórką do dołu. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły owoce. Posypać posiekanymi orzechami.
  • Tarty 4 smaki 6. Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. C. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Gruszki Jabłka Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować