Tarto-zapiekanka z jarmużem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. dodać pokrojone w kosteczkę masło lub starte na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i jajko. Zarobić dodać łyżkę zimnej wody. Szybko połączyć składniki w jednolita kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyciąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć wraz z bokami. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto można rozłożyć folie aluminiowa i wysypać fasolę do pieczenia. Piec w 190 stopni 15 minut. Po tym czasie usunąć filie wraz z fasolą i piec kolejne 15-25 min. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować farsz.
Pora pokroić w półtalarki i zeszklić na maśle. Z liści jarmużu oderwać grube łodygi. Jarmuż obgotować 3 minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić i wymieszać z podsmażonym porem. Doprawić solą, pieprzem. Przesmażyć 1 minutę. Jajka połączyć z utartym serem i mlekiem. Doprawić solą i pieprzem oraz gałka muszkatołową. Na zimne ciasto nałożyć jarmuż z porem. Wylać na to jajka z serem. Zapiekać w piekarniku ok 40 min 190 stopni.
Składniki na 1-2 osoby. Można podwoić proporcje i upiec na formie do tarty.
Komentarze