Tartletki z budyniem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy ze sobą masło z mąką i cukrem. Na konsystencje piasku. Następnie dodajemy żółtko, wodę. Zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, które wkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek do tartletek (około 12 sztuk). Za pomocą widelca wykrawamy wzór na brzegach. Pieczemy na nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie w każdą z nich wkładamy odrobinę dżemu.
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy lekko. Napełniamy nim szprycę do kremu z końcówką w formie gwiazdki. Napełniamy tartletki. Na wierzch układamy borówki. Gotowe.
Komentarze