Tartletki z budyniem i borówkami

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Kruche tartletki wypełnione budyniem śmietankowym z dodatkiem świeżych, soczystych borówek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g mąki pszennej
    150 g masła
    1 żółtko z jajka
    2 łyżeczki zimnej wody
    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 łyżeczki dżemu jagodowego
    2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego
    150 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Dżemy

Tartletki z budyniem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tartletki 1. W misce łączymy ze sobą masło z mąką i cukrem. Na konsystencje piasku. Następnie dodajemy żółtko, wodę. Zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, które wkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek do tartletek (około 12 sztuk). Za pomocą widelca wykrawamy wzór na brzegach. Pieczemy na nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie w każdą z nich wkładamy odrobinę dżemu.
    Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy lekko. Napełniamy nim szprycę do kremu z końcówką w formie gwiazdki. Napełniamy tartletki. Na wierzch układamy borówki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować