Tartinki z serkiem mascarpone i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać do niej proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier. Następnie miksując na najniższych obrotach, dodać żółtka oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
2.Foremki, posmarowane masłem i posypane bułką tartą, napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
3.Masa: schłodzony serek mascarpone miksujemy z 2 sparzonymi wcześniej żółtkami. Stopniowo dodajemy łyżkę cukru pudru i cukier waniliowy.
4.Biszkoptowe tartinki wypełniamy przygotowaną masą i układamy na niej jeżyny.
Porady
Zamiast jeżyn możemy położyć maliny, truskawki lub inne ulubione owoce.
Do kremu mascarpone możemy dodać rozpuszczoną, schłodzoną białą czekoladę.
Komentarze