Tartinki z serkiem mascarpone i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Efektowne tartinki z pysznymi jeżynami.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 8 biszkoptowych tartinek:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    2 opakowania serka mascarpone
    Fix do bitej śmietany
    2 żółtka
    1 łyżkę cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Oraz:
    Ok. 250 g jeżyn
    8 listków mięty do dekoracji

Tartinki z serkiem mascarpone i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać do niej proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier. Następnie miksując na najniższych obrotach, dodać żółtka oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
  • 2. Foremki, posmarowane masłem i posypane bułką tartą, napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.

  • 3. Masa: schłodzony serek mascarpone miksujemy z 2 sparzonymi wcześniej żółtkami. Stopniowo dodajemy łyżkę cukru pudru i cukier waniliowy.
  • 4. Biszkoptowe tartinki wypełniamy przygotowaną masą i układamy na niej jeżyny.

Porady

Zamiast jeżyn możemy położyć maliny, truskawki lub inne ulubione owoce. Do kremu mascarpone możemy dodać rozpuszczoną, schłodzoną białą czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy