tarteletki z nadzieniem serowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne tarteletki z delikatnym i lekkim nadzieniem serowym oraz owocami. Ja porządkowałam zamrażarkę po zimie dlatego wykorzystałam mrożone borówki i jeżyny ale pewnie nie muszę Was przekonywać, że równie dobrze sprawdzą się świeże truskawki, maliny, wiśnie czy jagody. Próbujcie z Waszymi ulubionymi owocami :-)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    140 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    1 kg delikatnego twarogu
    200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarteletki z nadzieniem serowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Wałkuję na placek o grubości około 4 mm i wycinam okręgi nieco większe, niż górny obwód foremek. Ciastem dokładnie wylepiam foremki. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej.Twaróg, śmietanę i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masą serową wypełniam tarteletki, dekoruję owocami, wstawiam do lodówki, by masa serowa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jeżyny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować