Tarteletki z masą i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, tarteletki z dodatkiem masy budyniowej i różnymi owocami i galaretką. Idealne do popołudniowej kawy jak i na przyjęcie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 20 dag mąki pszennej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 12 dag masła
    - 2 żółtka
    - 10 dag cukru pudru

    Masa budyniowa
    - 2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 3 łyżki mąki
    - 2 żółtka
    - 1 kostka masła

    Dodatki
    - owoce (kiwi, gruszka, brzoskwinie, winogrona)
    - galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tarteletki z masą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy babeczki 1. Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem. Dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i cukier puder , ponownie prze siekać nożem, a potem zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować wycinać kółka wykładać foremki na tarteletki - pieczemy 20 minut w temperaturze 180.
  • Przygotowujemy masę 2. Masa - Szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtka - przygotowaną zawiesinę wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy . Na koniec dodajemy masło mieszamy do rozpuszczenia się masła. Studzimy.
  • Układamy owoce 3. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Do upieczonych tarteletek wlewamy ostudzoną masę budyniową na wierzch układamy pokrojone owoce. Na koniec kładziemy tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować