Kaszka manna która mi osobiście kojarzy się z dzieciństwem tym razem w tarteletkach. Przez innym nie lubiana przeze mnie uwielbiana. Tym razem w wersji z czekoladową nutą.
1 godz. 30 min
Składniki:
ciasto kruche:
200 g mąki pszennej typ 500
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao pełna
1 łyżka zimnej wody
Tarteletki z manną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Krem
Truskawki kroję na ćwiartki , przekładam do garnka, wlewam 1/3 szklanki ziemnej wody, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu dosłownie chwile aż będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w jak najmniejszej ilości wody i wlewam do gotujących się truskawek ciągle mieszając je.Odstawiam do przestygnięcia.
2.
Mleko zagotowuję z cukrem, i wsypuje stopniowo ciągle mieszając kaszkę mannę na wolnym ogniu. Odstawiam do przestygnięcia jak będzie gęsta, mieszając od czasu do czasu żeby kożuch się nie wytworzył.
Zimną kaszkę miksuję mikserem i dodaję stopniowo frużelinę truskawkową ciągle miksując.
Na wystudzone tarteletki wylewam krem z manny, wstawiam na godzinę do lodówki. Dekoruję truskawkami.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną polewam na truskawki.
3.Do miski przesiewam mąkę dodaję pokrojone zimne masło, wbijam jajko, dodaję cukier, kakao i zagniatam szybko rękoma albo łączę robotem. Na końcu dodaję zimną wodę i zagniatam. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek dokładnie smaruję.
4.Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i wykrawam koła większe niż foremki. Ugniatam dokładnie w foremkach. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Foremki o średnicy 10 cm sztuk 7.
Komentarze