Tarteletki z malinami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małe, kruche z wanilią i owocami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - masło miekkie (pokrojone w kostkę): 125 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - zimna woda: 40 mililitrów

    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier puder: 65 gramów
    - mąka: 20 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - strąk wanilii (przecięty wzdłuż): 0.5 sztuki
    - masło: 1 łyżeczka

    - śmietana 36 %: 500 mililitrów
    - cukier puder: 50 gramów

    - maliny: 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tarteletki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarteletki-przygotowanie 1. Usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę.


    Powoli zagniatać mąkę, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć z resztą ciasta.


    Wyrabiać ciasto wewnętrzną stroną dłoni, aż będzie gładkie. Utwożyć z niego kulkę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut

    Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wylepić nim foremki do babeczek. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut.

    Nagrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wypełnić suchą fasolą (by nie rosło). Piec bez nadzienia ok. 15- 20 minut. Usunąć papier i fasolę i piec jeszcze 5-10 minut na złocisty kolor. Wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. krem waniliowy:

    Ubić w misce żółtka i 1/3 cukru na lekką, puszystą masę. Połączyć z mąką.

    Podgrzać w rondelku mleko wraz z pozostałym cukrem i strąkiem wanilii. Gdy zacznie wrzeć, zalać nim masę jajeczną, stale mieszając. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie przełożyć do miski. Na wierzchu rozmieścić równomiernie niewielkie wiórki masła, aby zapobiec tworzeniu się skorupy. Przed użyciem, usunąć strąk wanilii.


  • 3. bita śmietana:

    Umieścić wszystkie składniki w oziębionej misce. Ubijać mikserem 1-2 minuty na średnich obrotach. Zwiększyć obroty i ubijać kolejne 3-4 minuty, aż śmietana zgęstnieje.

  • 4. Delikatnie wymieszać śmietanę z kremem i wypełnić mieszaniną tarteletki. na wierzchu ułożyć maliny i posypać prażonymi pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować