Tarteletki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zagniatać mąkę, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Wyrabiać ciasto wewnętrzną stroną dłoni, aż będzie gładkie. Utwożyć z niego kulkę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wylepić nim foremki do babeczek. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Nagrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wypełnić suchą fasolą (by nie rosło). Piec bez nadzienia ok. 15- 20 minut. Usunąć papier i fasolę i piec jeszcze 5-10 minut na złocisty kolor. Wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
2.krem waniliowy:
Ubić w misce żółtka i 1/3 cukru na lekką, puszystą masę. Połączyć z mąką.
Podgrzać w rondelku mleko wraz z pozostałym cukrem i strąkiem wanilii. Gdy zacznie wrzeć, zalać nim masę jajeczną, stale mieszając. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie przełożyć do miski. Na wierzchu rozmieścić równomiernie niewielkie wiórki masła, aby zapobiec tworzeniu się skorupy. Przed użyciem, usunąć strąk wanilii.
3.bita śmietana:
Umieścić wszystkie składniki w oziębionej misce. Ubijać mikserem 1-2 minuty na średnich obrotach. Zwiększyć obroty i ubijać kolejne 3-4 minuty, aż śmietana zgęstnieje.
4.Delikatnie wymieszać śmietanę z kremem i wypełnić mieszaniną tarteletki. na wierzchu ułożyć maliny i posypać prażonymi pistacjami.
Komentarze