Tartaletki z truskawkami

0 (0 ocen)

Tartaletki uchodzą za trudny deser, ale są proste w przygotowaniu i bardzo pyszne.

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka masła
    2 żóltka
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżki cukru
    krem:
    1 budyń waniliowy
    1,5 szklanki mleka
    250 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    truskawki
    sos truskawkowy do deserów

Tartaletki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tartaletki z truskawkami 1. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, masło i wodę, następnie szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.

    7 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm wysmarować masłem i delikatnie posypać mąką, schłodzone ciasto podzielić na 7 porcji i każdą porcją ciasta wylepić tartaletki, delikatnie nakłuć je widelcem na cieście położyć krążek z ciasta na który wysypać fasolę.
    Tartaletki piec w 200 st około 15 minut.
  • tartaletki z truskawkami 2. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka i wystudzić, śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimnym budynie.

    Z upieczonych tartaletek zdjąć papier z fasolą na środku wycisnąć niewielką ilość sosu truskawkowego
  • tartaletki z truskawkami 3. napełnić je kremem budyniowym, następnie obłożyć truskawkami pociętymi w plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy