Tartaletki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, masło i wodę, następnie szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
7 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm wysmarować masłem i delikatnie posypać mąką, schłodzone ciasto podzielić na 7 porcji i każdą porcją ciasta wylepić tartaletki, delikatnie nakłuć je widelcem na cieście położyć krążek z ciasta na który wysypać fasolę.
Tartaletki piec w 200 st około 15 minut.
2.Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka i wystudzić, śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimnym budynie.
Z upieczonych tartaletek zdjąć papier z fasolą na środku wycisnąć niewielką ilość sosu truskawkowego
3. napełnić je kremem budyniowym, następnie obłożyć truskawkami pociętymi w plasterki.
Komentarze