Tartaletki z sałatką z pora i jajek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tartaletki z sałatką z pora i jajek to pyszna i zdrowa przystawka, która jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy. Szybka w przygotowaniu, o wyrazistym smaku rewelacyjnie smakuje i pięknie się prezentuje.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    190 g mąki tortowej
    ½ łyżki soli
    100 g miękkiego masła
    4 łyżki bardzo zimnej wody

    Składniki na sałatkę:
    2 białe części pora
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 mała puszka zielonego groszku i kukurydzy (125 g)
    100 g tartego żółtego sera
    1-2 ogórki konserwowe
    2-3 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    sól
    pieprz
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z sałatką z pora i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.
  • 2. Przygotowanie sałatki:
    Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek z kukurydzą, pokrojonego w kostkę ogórka, jajka i starty żółty ser. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
    Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
    Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.
    Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.47 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Muszle makaronowe z sałatką

To może cię zainteresować