Tartaletki z sałatką z pora i jajek to pyszna i zdrowa przystawka, która jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy. Szybka w przygotowaniu, o wyrazistym smaku rewelacyjnie smakuje i pięknie się prezentuje.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
190 g mąki tortowej
½ łyżki soli
100 g miękkiego masła
4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na sałatkę:
2 białe części pora
4 jajka ugotowane na twardo
1 mała puszka zielonego groszku i kukurydzy (125 g)
100 g tartego żółtego sera
1-2 ogórki konserwowe
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
pieprz
szczypiorek
Tartaletki z sałatką z pora i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.
2.Przygotowanie sałatki:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek z kukurydzą, pokrojonego w kostkę ogórka, jajka i starty żółty ser. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dokładnie mieszamy.
3.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.
Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze