Tartaletki z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniałe połączenie słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru :)

  • 45 min

Składniki:

  • przepis na 4 sztuki, foremka o średnicy ok. 10cm

    150g mąki pszennej
    75g miękkiego masła + masło do posmarowania foremek
    50g cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka jogurtu naturalnego

    2 średnie laski rabarbaru
    1 łyżka brązowego cukru – do porypania rabarbaru

    + kruszonka: 1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka cukru kryształu + 2 łyżki mąki

Tartaletki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, jajka i jogurtu zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut aby się lekko podpiekły. W tym czasie przygotowujemy rabarbar: myjemy, obieramy i kroimy w talarki (ok. 0,5cm) oraz kruszonkę: masło, cukier i mąkę mieszamy dłonią do uzyskania kruszonki. Na podpieczone spody wkładamy rabarbar, posypujemy brązowym cukrem i kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. PYCHA! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy