Tartaletki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Uwielbiam rabarbar a z kruchym ciastem smakuje wybornie.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche na 7 tartaletek (o średnicy: 10 cm)
    200 g mąki
    100 g zimnego masła
    50 g cukru pudru
    1 małe jajko

    nadzienie rabarbarowe:
    3 duże łodygi rabarbaru
    1/2 szkl. cukru kryształu
    1 płaska łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepić ciastem foremki, nałożyć folię aluminiową, obsypać kaszą, grochem lub ryżem i piec 12-15 minut w temperaturze 170 stopni, po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 5-7 minut aż ciasto się zarumieni.
  • 2. Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Odstawić aż rabarbar puści sok. Po czym lekko podgrzewać aż rabarbar się rozpadnie. Żelatynę zalać zimną wodą (tak żeby przykryło) i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z rabarbarem. Przestudzonym farszem wypełnić ciasto. Przed podaniem posypałam cukrem brązowym oraz czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować