Tartaletki z porem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Robimy w niej dołek wbijamy żółtko, dodajemy margarynę, śmietanę i sól. Wszystko razem łączymy w jednolite ciasto. Owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
2.Z pora odcinamy białą część i kroimy w półksiężyce dusimy go na maśle, ale tylko chwilę tak żeby nam zmiękł. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i podsmażamy, Do miski przekładamy kiełbasę i pora. Przyprawiamy do smaku, zalewamy śmietaną rozmieszaną z białkiem.
3.Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. po tym czasie wyjmujemy z pieca nakładamy farsz, na wierzchu kładąc po plasterku sera i pieczemy kolejne 15 minut.
Komentarze