Tartaletki z porem i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przystawka, która bardzo dobrze smakuje w wersji na ciepło i na zimno.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    szczypta soli

    Farsz:
    1 laska kiełbasy podwawelskiej
    1 duży por
    1 białko
    1/2 szklanki śmietany 30%
    mieszanka ziół do pizzy
    1 kulka sera mozzarelli
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki

Tartaletki z porem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Robimy w niej dołek wbijamy żółtko, dodajemy margarynę, śmietanę i sól. Wszystko razem łączymy w jednolite ciasto. Owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Z pora odcinamy białą część i kroimy w półksiężyce dusimy go na maśle, ale tylko chwilę tak żeby nam zmiękł. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i podsmażamy, Do miski przekładamy kiełbasę i pora. Przyprawiamy do smaku, zalewamy śmietaną rozmieszaną z białkiem.
  • 3. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. po tym czasie wyjmujemy z pieca nakładamy farsz, na wierzchu kładąc po plasterku sera i pieczemy kolejne 15 minut.

    Podajemy na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować