TARTALETKI Z NADZIENIEM JABŁKOWO- ŚMIETANOWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Takie tartaletki to wspaniała słodkość na deser do kawy lub herbaty. Tartaletki mają w sobie jabłka z cynamonem, co sprawia że smakują trochę jak szarlotka, a także masę śmietanową pachnącą wanilią, te wszystkie smaki kryją się w kruchym cieście.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • (na 12 sztuk)

    Ciasto kruche:
    - 250 g mąki pszennej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 50 g cukru
    - 2 żółtka
    - 150 g zimnego masła
    - 3 łyżki śmietany 18 %

    Nadzienie z jabłek:
    - 3 jabłka
    - 2 łyżki cukru
    - 30 g masła
    - 0,5 łyżeczki cynamonu

    Masa śmietanowa:
    - 50 g mąki pszennej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 jajka
    - 100 g drobnego cukru
    - 1 laska wanilii
    - 200 g śmietany 18 %

    Polewa:
    - 100 g czekolady gorzkiej
    - 50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z nadzieniem jabłkowo- śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Ciasto wyrobić szybko, tylko do połączenia składników, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę jabłka. Poddusić je ok. 10 minut na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części, zostawić 1 część, a drugą włożyć z powrotem do lodówki aby się nie ogrzewało. Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki , wykroić odpowiednio duże koła (większe niż obwód foremek) i wykleić nim foremki. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zrobić tak samo.
  • 4. Spody ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 15 minut.
  • 5. Na dno podpieczonych spodów nałożyć równomiernie po 1 łyżce przygotowanych wcześniej jabłek.
  • 6. Zrobić masę śmietanową: jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać śmietanę, ziarenka wanilii i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę.
  • 7. Tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.
  • 8. Po ostygnięciu tartaletek zrobić polewę (roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem). Polewę umieścić w woreczku, uciąć jeden róg i narysować na tartaletkach kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Owocowe tartaletki

To może cię zainteresować