Tartaletki z musem rabarbarowym, czereśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z mąką nożem, dodajemy cukier, jajko i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrwawamy foremką krążki (wcześniej musimy te foremki posmarować masłem i podsypać mąką, żeby spody łatwiej odchodziły). Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180st.
2.Mus: Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do garnuszka, wlewamy sok z cytryny i podgrzewamy (możemy podlać odrobiną wody). Słodzimy. Gdy będzie już bardzo miękki wtedy wsypujemy mąkę, by się zagęściło i dokładnie mieszamy.
Nadzienie nakładamy na tartaletki (po łyżeczce), na nie układamy wygrylowane i przekrojone na pół czereśnie i szprycą wyciskamy bezę (można też nakładać ją łyżką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st), włączamy TYLKO górną grzałkę i zapiekamy, aż nabierze złocistego koloru.
3.Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Piana ma być bardzo sztywna i lśniąca.
Komentarze