Tartaletki z musem rabarbarowym, czereśniami i bezą

0 (0 ocen)

IDEALNE!

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    300g mąki
    80g cukru
    150g masła
    jajko


    Rabarbarowy mus:

    700g rabarbaru
    2 łyżki soku z cytryny
    ciut wody
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



    + czereśnie (ok. 100 g)

    Beza:

    3 białka
    sól
    szklanka cukru (niecała)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z musem rabarbarowym, czereśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z mąką nożem, dodajemy cukier, jajko i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.

    Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrwawamy foremką krążki (wcześniej musimy te foremki posmarować masłem i podsypać mąką, żeby spody łatwiej odchodziły). Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180st.
  • 2. Mus: Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do garnuszka, wlewamy sok z cytryny i podgrzewamy (możemy podlać odrobiną wody). Słodzimy. Gdy będzie już bardzo miękki wtedy wsypujemy mąkę, by się zagęściło i dokładnie mieszamy.

    Nadzienie nakładamy na tartaletki (po łyżeczce), na nie układamy wygrylowane i przekrojone na pół czereśnie i szprycą wyciskamy bezę (można też nakładać ją łyżką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st), włączamy TYLKO górną grzałkę i zapiekamy, aż nabierze złocistego koloru.
  • 3. Beza:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Piana ma być bardzo sztywna i lśniąca.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować