Tartaletki z miętowym budyniem i owocami

0 (0 ocen)

Pyszny, orzeźwiający deser.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300g mąki pszennej typ650 +do podsypania
    - 100 g cukru pudru
    - 2 jajka duże kurze
    - 200g masła ( lub margaryny)
    Masa budyniowa
    - 400 ml mleka pełnego 3,2%
    - 1 budyń waniliowy
    - 3-4 łyżki ekstraktu miętowego lub likieru miętowego

    do tego owoce oraz 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Desery z owocami

Tartaletki z miętowym budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek ciasto kruche. Masło rozcieramy z mąką dokładnie aż powstanie coś w rodzaju piasku. Dodajemy cukier i znów rozcieramy. Na koniec dodajemy jajka i zagniatamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy koła wielkości naszych foremek i wykładamy nimi niniejsze. Pamiętajcie, żeby ponakłuwać koniecznie ciasto w foremkach np widelcem , żeby za mocno nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg lub 200C bez ) i pieczemy ok. 15min - tak, żeby zdążyły zbrązowieć. Odstawiamy do wystudzenia.
    Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że pod koniec dodajemy ekstrakt lub likier. Zostawiamy do wystudzenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z cukrem i zostawiamy do wystudzenia.
    Do tartaletek nakładamy budyń, potem okładamy owocami a wierzch delikatnie łyżeczką nakładamy tylko na same owoce żelatynę. Wkładamy do lodówki do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować