Tartaletki z miętowym budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek ciasto kruche. Masło rozcieramy z mąką dokładnie aż powstanie coś w rodzaju piasku. Dodajemy cukier i znów rozcieramy. Na koniec dodajemy jajka i zagniatamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy koła wielkości naszych foremek i wykładamy nimi niniejsze. Pamiętajcie, żeby ponakłuwać koniecznie ciasto w foremkach np widelcem , żeby za mocno nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg lub 200C bez ) i pieczemy ok. 15min - tak, żeby zdążyły zbrązowieć. Odstawiamy do wystudzenia.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym, że pod koniec dodajemy ekstrakt lub likier. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z cukrem i zostawiamy do wystudzenia.
Do tartaletek nakładamy budyń, potem okładamy owocami a wierzch delikatnie łyżeczką nakładamy tylko na same owoce żelatynę. Wkładamy do lodówki do wystudzenia.
Komentarze