Lubicie poziomki? Ja uwielbiam! Już jako kilkuletnia dziewczynka wyjadałam z babcinych krzaczków dojrzałe i cudownie pachnące poziomki. Ich smak kojarzy mi się właśnie z beztroskimi wakacjami spędzanymi u babci, z latem i ze słońcem.
40 min
Składniki:
Kruche ciasto
- 125 mąki pszennej
- 65 g cukru
- 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Tartaletki z melisową bitą śmietaną i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. Ciasta wystarczy na 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. Listki melisy siekamy bardzo drobno - najlepiej jest je rozdrobnić blenderem. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej rozdrobnione listki melisy i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotową melisową bitą śmietanę przekładamy do tartaletek, na wierzch wykładamy poziomki. Całość dekorujemy listkami melisy.
Komentarze