Tartaletki z melisową bitą śmietaną i poziomkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubicie poziomki? Ja uwielbiam! Już jako kilkuletnia dziewczynka wyjadałam z babcinych krzaczków dojrzałe i cudownie pachnące poziomki. Ich smak kojarzy mi się właśnie z beztroskimi wakacjami spędzanymi u babci, z latem i ze słońcem.

  • 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto
    - 125 mąki pszennej
    - 65 g cukru
    - 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 jajko


    Melisowa bita śmietana
    - 500 ml śmietany 30%
    - 2 garści listków melisy
    - 1-2 łyżki cukru pudru


    Dodatkowo
    - poziomki
    - listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z melisową bitą śmietaną i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. Ciasta wystarczy na 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. Listki melisy siekamy bardzo drobno - najlepiej jest je rozdrobnić blenderem. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej rozdrobnione listki melisy i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotową melisową bitą śmietanę przekładamy do tartaletek, na wierzch wykładamy poziomki. Całość dekorujemy listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować