Tartaletki z masą budyniową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z cukrami,siekamy z masłem,dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 0,5 cm,szklanką wycinamy kółka i wylepiamy nimi wcześniej natłuszczone olejem foremki. Pieczemy 15 minut w tem. 180 stopni C. Studzimy na kratce.
2.Gotujemy budyń z dodatkiem cukru i mąki,studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu tak aby powstała nam puszysta masa. Na koniec ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok do masy i ucieramy.
3.Gotową masą napełniamy upieczone tartaletki i dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Komentarze