Tartaletki z lemon curd

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lemon curd pasuje do wielu deserów, choć osobiście uwielbiam go w najprostszej postaci – jako dodatek do tostów.Dziś przedstawię jeden z wariantów, który zachwyci Waszych gości.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na lemon curd:
    2 duże jajka
    2 żółtka
    ¾ szkl. drobnego cukru do wypieków
    80 g masła
    skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

    Składniki na kruche ciasto:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    150 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lemon curd:
    W rondelku roztrzepujemy rózgą jajka z żółtkami oraz cukier. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia.
    Dodajemy masło, skórkę oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania gęstego kremu.
    Opcjonalnie krem możemy przecedzić w celu usunięcia skórki, ale ja wolałam ją zostawić.
    Krem można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym słoiku.
  • 2. Kruche ciastka:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i pokrojone masło i zagniatamy całość do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
    Ciasto wykładamy do foremek, spód dziurkujemy widelcem. Na wierzchu każdej układamy folię aluminiową, wsypujemy ryż lub fasolę, aby obciążyć tartaletki. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 15 min.
  • 3. Upieczone tartaletki studzimy na kratce, napełniamy kremem i dekorujemy. -
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować