Lemon curd pasuje do wielu deserów, choć osobiście uwielbiam go w najprostszej postaci – jako dodatek do tostów.Dziś przedstawię jeden z wariantów, który zachwyci Waszych gości.
60 min
Składniki:
Składniki na lemon curd:
2 duże jajka
2 żółtka
¾ szkl. drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Składniki na kruche ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
Tartaletki z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lemon curd:
W rondelku roztrzepujemy rózgą jajka z żółtkami oraz cukier. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia.
Dodajemy masło, skórkę oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania gęstego kremu.
Opcjonalnie krem możemy przecedzić w celu usunięcia skórki, ale ja wolałam ją zostawić.
Krem można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym słoiku.
2.Kruche ciastka:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i pokrojone masło i zagniatamy całość do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Ciasto wykładamy do foremek, spód dziurkujemy widelcem. Na wierzchu każdej układamy folię aluminiową, wsypujemy ryż lub fasolę, aby obciążyć tartaletki. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 15 min.
3.Upieczone tartaletki studzimy na kratce, napełniamy kremem i dekorujemy. -
Komentarze