Tartaletki są niewątpliwie świetnym deserem dla małych i dużych, który świetnie wygląda i pysznie smakuje.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto:
250 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
1 jajko
1 płaska łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
krem malinowy plus malinowa polewa:
500 g malin
4-5 łyżeczek żelatyny i 6 łyżek wody
11 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
500 g serka waniliowego
krem z białej czekolady
250 g serka waniliowego
150 g białej czekolady plus kilka kostek do dekoracji
Tartaletki z kremem waniliowo-malinowym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól, jajko, jogurt, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto i wykładamy cienko foremki (posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Można jeszcze nakłuć ciasto widelcem. Mi wyszło 10 tartaletek. Korzystałam z 8 - centymetrowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut.
2.Krem malinowy: Maliny wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki wody. Mieszamy całość, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 6 łyżkach wody i mieszamy. Dzielimy na dwie części. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem miksujemy serek waniliowy i dodajemy pierwszą część tężejącej masy malinowej. Odstawiamy do lodówki.
3.3. Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek miksujemy. Następnie dodajemy do niego płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki.
4.Wykończenie: Kruche ciasto wyjmujemy z foremek. Nakładamy najpierw krem malinowy mniej więcej po tyle samo na każdą tartaletkę. To samo robimy z kremem z białej czekolady. Następnie polewamy drugą częścią masy malinowej. Dekorujemy pokruszoną białą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze