Tartaletki z kremem waniliowo-malinowym i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tartaletki są niewątpliwie świetnym deserem dla małych i dużych, który świetnie wygląda i pysznie smakuje.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto:
    250 g mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    125 g masła
    1 jajko
    1 płaska łyżka śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    krem malinowy plus malinowa polewa:
    500 g malin
    4-5 łyżeczek żelatyny i 6 łyżek wody
    11 łyżek cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki wody
    500 g serka waniliowego
    krem z białej czekolady
    250 g serka waniliowego
    150 g białej czekolady plus kilka kostek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki

Tartaletki z kremem waniliowo-malinowym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól, jajko, jogurt, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto i wykładamy cienko foremki (posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Można jeszcze nakłuć ciasto widelcem. Mi wyszło 10 tartaletek. Korzystałam z 8 - centymetrowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut.
  • 2. Krem malinowy: Maliny wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki wody. Mieszamy całość, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 6 łyżkach wody i mieszamy. Dzielimy na dwie części. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem miksujemy serek waniliowy i dodajemy pierwszą część tężejącej masy malinowej. Odstawiamy do lodówki.
  • 3. 3. Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek miksujemy. Następnie dodajemy do niego płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki.
    4.Wykończenie: Kruche ciasto wyjmujemy z foremek. Nakładamy najpierw krem malinowy mniej więcej po tyle samo na każdą tartaletkę. To samo robimy z kremem z białej czekolady. Następnie polewamy drugą częścią masy malinowej. Dekorujemy pokruszoną białą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować