Tartaletki z kremem cytrynowym i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1h. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać kółka o średnicy trochę większej niż mają foremki. Ciastem wylepić foremki, wcześniej wysmarowane masłem. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w 180ºC przez ok. 15 - 20 minut do zezłocenia. Wystudzić.
2.Krem cytrynowy:
Wszystkie składniki oprócz oleju chwilę zmiksować do połączenia. Następnie umieścić w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając, na wolnym ogniu. Kiedy zgęstnieje dodać olej i cały czas mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Następnie dobrze schłodzić w lodówce.
3.Serek mascarpone połączyć z 250 g kremu cytrynowego. Pozostałym kremem cytrynowym wypełnić tartaletki, następnie wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego krem z mascarpone. Ozdobić jagodami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze