Tartaletki z kremem cytrynowym i jagodami

0 (0 ocen)

Pyszne tartaletki z kremem cytrynowym i jagodami

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki
    - 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
    - 100 g cukru pudru
    - szczypta soli
    - 2 jajka, w temp. pok.

    Krem cytrynowy:
    - 150 ml soku z cytryny (ok. 3 cytryny)
    - skórka otarta z tych cytryn
    - 150 g cukru
    - 2 żółtka
    - 2 jajka
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka oleju

    Ponadto:
    - 150 g serka mascarpone
    - cały krem cytrynowy
    - jagody
    - mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tartaletki z kremem cytrynowym i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1h. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać kółka o średnicy trochę większej niż mają foremki. Ciastem wylepić foremki, wcześniej wysmarowane masłem. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w 180ºC przez ok. 15 - 20 minut do zezłocenia. Wystudzić.
  • 2. Krem cytrynowy:
    Wszystkie składniki oprócz oleju chwilę zmiksować do połączenia. Następnie umieścić w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając, na wolnym ogniu. Kiedy zgęstnieje dodać olej i cały czas mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Następnie dobrze schłodzić w lodówce.
  • 3. Serek mascarpone połączyć z 250 g kremu cytrynowego. Pozostałym kremem cytrynowym wypełnić tartaletki, następnie wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego krem z mascarpone. Ozdobić jagodami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować