Tartaletki z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 14 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mam ogromną słabość do wypieków z ciasta francuskiego. Uwielbiam go zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W kilka chwil można z niego wyczarować tyle wspaniałości - o ile mamy gotowe ciasto, bo przygotowanie jego jest dość pracochłonne. Na szczęście dziś można dostać dobrej jakości ciasto francuskie, na maśle, bez sztucznych dodatków, więc warto mieć go pod ręką na wypadek niespodziewanych gości, czy też ochoty na przekąskę lub coś słodkiego. Te tartaletki to prawdziwa uczta! Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z soczystą brzoskwinią i nutą wanilii smakuje rewelacyjnie. Wystarczy pokroić ciasto, ułożyć brzoskwinie, posypać migdałami i do pieca. Łatwiej się nie da!

  • 14 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    1 arkusz ciasta francuskiego *
    3-4 duże świeże brzoskwinie
    1 łyżka cukru
    ⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Glazura

    ½ szklanki cukru pudru
    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 łyżka mleka

    Dodatkowo

    1 jajko
    4 łyżki płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka z ciasta francuskiego

Tartaletki z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy pestki i kroimy w grubsze plasterki. Skrapiamy ekstraktem z wanilii, posypujemy cukrem i lekko mieszamy.
    Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów o wymiarach 7x7 i układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Na każdym kawałku ciasta układamy 3-4 plasterki brzoskwiń. Brzegi ciasta smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 20-25 minut, aż ciastka będą rumiane.
  • 2. Glazura

    Do cukru pudru dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej mleka. Przestudzone ciastka dekorujemy przygotowaną glazurą.

Porady

* użyłam dobrej jakości ciasta francuskiego, na maśle, bez sztucznych dodatków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować