Tartaletki z bajaderką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie ciasta kruchego i pysznej masy, duet idealny na rozpoczęcie tygodnia. Polecam: tartaletki z bajaderką

  • 40 min

Składniki:



  • ciasto kruche :

    mąka krupczatka 1 szklanka
    żółtka 2 sztuki
    masło 70 gram
    kwaśna śmietana 1 łyżka

    bajaderka:

    czekolada gorzka 200 gram
    czekolada mleczna 100 gram
    mleko w proszku 4 łyżki
    herbatniki czekoladowe 5 sztuk
    rodzynki 50 gram
    orzechy włoskie 50 gram
    masło 100 gram

    oraz :

    posiekana biała czekolada

Tartaletki z bajaderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    ciasto kruche:
    mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ciastem wypełniać foremki, schłodzić w lodówce 30 minut,następnie piec na złoty kolor .
  • 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekaną czekoladę, podgrzewaj na bardzo małym ogniu, zdejmij z źródła ciepła dodaj mleko w proszku, pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, rodzynki, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  • 3. Zimną masą napełniaj babeczki, posyp posiekaną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy