Tartaletki trzcinowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Tartaletki z rozkruszonych herbatników wypełnione panną cottą o ciekawym smaku syropu trzcinowego. Wierzch wieńczy fantastyczna skorupka ze stopionego cukru trzcinowego. Słodycz, której ciężko się oprzeć.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • PORCJA NA 6 TARTALETEK:

    150 g herbatników maślanych
    75 g masła
    1 łyżka syropu trzcinowego

    PANNA COTTA:

    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    3-4 łyżki syropu trzcinowego
    ok 6 łyżek cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Panna cotta

Tartaletki trzcinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu i wymieszać z miękkim masłem oraz syropem trzcinowym. Każdą tartaletkę przykryć kawałkiem foli spożywczej i wyłożyć mieszankę z herbatników. Dobrze dociskając wylepić foremki i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki foli łatwiej wyjmiemy tartaletki z foremek.
  • 2. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Mleko wlać do garnuszka razem z kremówką i podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Osłodzić syropem trzcinowym wg smaku i odstawić do całkowitego wystudzenia. W trakcie stygnięcia parę razy przemieszać. Lekko tężącą masę wlać do tartaletek i wstawić do lodówki. Kiedy panna cotta stężeje na wierzchu rozsypać po łyżce cukru trzcinowego i za pomocą palnika skarmelizować. Można podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Owocowe tartaletki

To może cię zainteresować