Tartaletki z rozkruszonych herbatników wypełnione panną cottą o ciekawym smaku syropu trzcinowego. Wierzch wieńczy fantastyczna skorupka ze stopionego cukru trzcinowego. Słodycz, której ciężko się oprzeć.
60 min
Dla 6 osób
Trudny
Składniki:
PORCJA NA 6 TARTALETEK:
150 g herbatników maślanych
75 g masła
1 łyżka syropu trzcinowego
Tartaletki trzcinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu i wymieszać z miękkim masłem oraz syropem trzcinowym. Każdą tartaletkę przykryć kawałkiem foli spożywczej i wyłożyć mieszankę z herbatników. Dobrze dociskając wylepić foremki i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki foli łatwiej wyjmiemy tartaletki z foremek.
2.Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Mleko wlać do garnuszka razem z kremówką i podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Osłodzić syropem trzcinowym wg smaku i odstawić do całkowitego wystudzenia. W trakcie stygnięcia parę razy przemieszać. Lekko tężącą masę wlać do tartaletek i wstawić do lodówki. Kiedy panna cotta stężeje na wierzchu rozsypać po łyżce cukru trzcinowego i za pomocą palnika skarmelizować. Można podawać. Smacznego :)
Komentarze