Tartaletki migdałowe z wiśniami

0 (0 ocen)

pyszne babeczki, mogą stanowić doskonały prezent dla ukochanej osoby

Składniki:

  • Składniki na 6 szt. o śr. 10 cm

    Ciasto:
    2 szkl. mąki
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany
    10 dag masła
    kilka kropli olejku migdałowego
    szczypta soli
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki na 1 godz.

    Nadzienie:
    2 łyżki budyniu wiśniowego
    2 łyżki cukru
    1 szkl. mleka
    słoik wiśni w syropie
    1 łyżka wiórek kokosowych lub płatków migdałów

Tartaletki migdałowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki na 1 godz.
  • 2. Nadzienie:
    Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Wiśnie osączamy z syropu, dodajemy wiórki lub migdały, można dosłodzić do smaku.
  • 3. Ciasto kruche rozwałkowujemy cienko, wykrawamy 12 kółek, w 6 wycinamy serduszka. Ciastem napełniamy foremki (natłuszczone i posypane bułką tartą), nakładamy po łyżce budyniu, łyżce wiśni i przykrywamy ciastem z wyciętym sercem. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy