Tartaletki czekoladowe z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Lato się kończy ale to jeszcze czas na zbiór jeżyn.Jeżyny są bardzo wdzięcznym owocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów.

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g herbatników kakaowych
    160 g masła
    100 ml kremówki 30%
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    300 ml kremówki 30 %
    1/4 szkl ciepłego mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    jeżyny do dekoracji

Tartaletki czekoladowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek.
    W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna.
    Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę.
    Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki by masa stężała. Przed podaniem udekorować jeżynami i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy