Lato się kończy ale to jeszcze czas na zbiór jeżyn.Jeżyny są bardzo wdzięcznym owocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów.
3 godz.
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
250 g herbatników kakaowych
160 g masła
100 ml kremówki 30%
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
300 ml kremówki 30 %
1/4 szkl ciepłego mleka
2 łyżeczki żelatyny
jeżyny do dekoracji
Tartaletki czekoladowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek.
W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna.
Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę.
Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki by masa stężała. Przed podaniem udekorować jeżynami i listkami mięty.
Komentarze