REKLAMA

Tartaletki bigosowe

wyświetlono: 94 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tartaletki bigosowe

opublikowany: 07.01.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • tartaletki:
    400 g mąki
    3 żółtka
    200 g margaryny
    1/2 łyżeczki soli
    bigos/kapusta:
    500 g kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 marchew
    30 g suszonych grzybów
    1 szkl. bulionu
    1/2 łyżeczki miodu
    3 łyżeczki sosu sojowego
    2 liście laurowe
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka tymianku
    sól i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. tartaletki:
    Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciasto.
    Ciasto rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nim foremki na tartaletki wysmarowane masłem i obsypane mąką lub bułką tartą.
    Foremki z ciastem wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
    Foremki ze schłodzonym ciastem nakrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier, wysypujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze tartaletki przez 20 minut.
    bigos/kapusta:
    Do garnka na dno wkładamy zeszkloną wcześniej na patelni cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i namoczone wcześniej grzyby suszone. Dodajemy też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu kapustę mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową kapustę przekładamy do tartaletek.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kulinarna Chwila 1158488847063526889279_n

Bigosowe Roladki

Jak zostanie wam trochę bigosu, można wykorzystać jako farsz do roladek

kategoria: rolada Dania główne roladki bigos opublikowany: 23.04.2020 | wyświetlono: 153 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Koronowianka Koronowianka

BIGOSOWE GOŁĄBKI

Gołąbki przygotowane z kapusty kiszonej mają zniewalający smak i aromat.

kategoria: Dania główne opublikowany: 17.02.2013 | wyświetlono: 576 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Owocowe tartaletki

Dzięki cytrynowej nucie krem jest bardzo orzeźwiający.

kategoria: tarty tartaletki Desery opublikowany: 07.07.2015 | wyświetlono: 3840 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE