Tarta ziołowa z pieczarkami, kurczakiem i pomidorami

  • wyświetlono: 3471 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Podstawa tarty o ziołowym aromacie, pachnąca oregano i bazylią jednocześnie. Chrupiący spód i wilgotne soczyste nadzienie. Takie połączenie bardzo nam odpowiada;)

13245297_1154231471275341_6923806707503637245_n
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

SPóD TARTY:
- mąka: 1 szklanka
- margaryna: 100 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- oregano suszone: 1 łyżeczka
- bazylia suszona: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- zimna woda: 3 łyżki
WYPEłNIENIE:
- pieczarki: 300 gramów
- cebula: 3 sztuki
- pierś z kurczaka(pojedyncza): 2 sztuki
- sól,pieprz do przyprawienia piersi (1/2 soli i 1/2 pieprzu): 1 łyżeczka
- pomidor: 2 sztuki
- Żółty ser starty: 1 łyżka
- śmietana: 1 szklanka
- Jajko: 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- olej (1 łyżka do pieczarek i cebuli, druga do smażenia piersi): 2 łyżki
SMAROWANIE BLACHY:
- margaryna: 1 łyżeczka
- bułka tarta: 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ziołowa z pieczarkami, kurczakiem i pomidorami

  • 1. W misce mąkę mieszamy z oregano i bazylią. Dodajemy jajko i połamaną na mniejsze kawałki margarynę, w trakcie wyrabiania dodajemy 3 łyżki zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na20- 25 minut do zamrażalnika.
  • 2. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w półplasterki i podsmażamy razem na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż cebula będzie rumiana - pieczarki też będą odpowiednie podsmażone;-)
  • 3. Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni, przyprawiamy.
    Studzimy pieczarki i osmażone pieczarki.
  • 4. Blachę na tartę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta.
    Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i terazsą2 wersje - można rozwałkować i gotowe przełożyć na blachę lub na niej formować ciasto - ja właśnie tak zrobiłam. Następnie po nakłuwać ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut .
  • 5. Ze śmietany sera i jajka robimy "sos" którym zalejemy całość.
  • 6. Na gotowe ciasto przekładamy rozprowadzając równomiernie pieczarki, na nich rozprowadzamy usmażonego kurczaka. Całość polewamy zrobionym " sosem"
  • 7. Pomidory myjemy, kroimy w plastry układamy na całej powierzchni tarty.
    Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 20 minut z trybem - termoobieg.
    Natkę pietruszki siekamy i obsypujemy już gotową tartę. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczaklatozimaobiadwiosnajesieńkolacja we dwojekonkurs_tarty

Komentarze

Podobne przepisy

tarta

Dodane przez: Martyna1991

Tarta z szynką i pieczarkami.

Idealna na obiad lub kolację ,...

image-00vsm4f

Dodane przez: natalia2004

tarta z kurczakiem i papryką

Sycąca tarta dla 4 osób. Źródło:...

tarta

Dodane przez: xjustynka89x

Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Szybka, zdrowa, kolorowa i smaczna...

Tarta z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Joatar

Tarta z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Uwielbiam pizzę z suszonymi pomidorami...

Tartta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella

Dodane przez: aannkkaa77

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella

Uwielbiam szpinak pod każda postacią...

image-1gu7c37

Dodane przez: Iza8603

Tarta z kurczakiem, brokułami i suszonymi...

Dzięki temu kolorowemu daniu moja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE