Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem

4.5 (147 ocen)

Bardzo smaczna tarta na cieście ziemniaczanym,ze szpinakiem i pieczonym łososiem.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych w lekko osolonej wodzie,odcedzonych i pogniecionych ziemniaków (można użyć ugotowanych dzień wcześniej)
    2 jajka
    pieprz oraz gałka muszkatałowa do smaku

    250 g łososia (uzyłam mrożonych kawałków bez skóry)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól kamienna i pieprz do smaku
    sok z cytryny
    4 ziarenka kardamonu

    400 g listków szpinaku
    1 mała cebula
    3 zabki czosnku
    sok z cytryny
    2 łyżeczki suszonego koperku
    1 łyżka oliwy
    sól i pieprz do smaku

    forma do tart
    masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Łososia wyciagnąć z opakowania,natrzeć solą,pieprzem,skropić sokiem z cytryny oraz oliwą.Włożyc do naczynia żaroodpornego ,ułożyć kardamon i wstawić do piekarnika.Piec do czasu aż nie będzie surowy w środku ale uważać by nie piekł się zbyt długo i się nie wysuszył.Ja piekłam w 180 C.
  • szpinak 2. W między czasie opłukać szpinak,sparzyć go wrzątkiem,odcedzić.Na patelni rozgrzac oliwę,cebulę posiekać i posiekaną wrzucić na gorącą oliwę. Zrumienić.Dodać przecisnięty czosnek,koperek i szpinak.Dusić na małym ogniu przez ok 5 min,doprawić do smaku sola ,pieprzem i sokiem z cytryny.
  • masa ziemniaczano-jajeczna 3. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    Jajka ubić na puszystą pianę,można dodac odrobinę soli. Do ubitych jajek dodawać partiami ugniecione ziemniaki,ubijać do momentu aż wszystko połączy się w jedną całość.
  • forma wypełniona ciastem ziemniaczanym 4. Formę do tart napełnić ciastem ziemniaczanym,pomagając sobie czystą,naoliwioną dłonią.Zostawić trochę ciasta na wierzch.
  • przed pieczeniem 5. Na ciasto wyłożyć szpinak,potem upieczonego,rozdrobnionego łososia,na końcu resztę ciasta .Ja użyłam rękawa cukierniczego i zrobiłam esy-floresy:).Wszystko skropić delikatnie oliwą.
  • Upieczona 6. Formę wstawić do nagrzanego do 170 C i piec do czasu aż ciasto się zrumieni.
  • Ukrojony kawałek tarty 7. Doskonała na ciepło choć na zimno też smaczna i lepiej się kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować