Bardzo smaczna tarta na cieście ziemniaczanym,ze szpinakiem i pieczonym łososiem.
Składniki:
400 g ugotowanych w lekko osolonej wodzie,odcedzonych i pogniecionych ziemniaków (można użyć ugotowanych dzień wcześniej)
2 jajka
pieprz oraz gałka muszkatałowa do smaku
250 g łososia (uzyłam mrożonych kawałków bez skóry)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól kamienna i pieprz do smaku
sok z cytryny
4 ziarenka kardamonu
400 g listków szpinaku
1 mała cebula
3 zabki czosnku
sok z cytryny
2 łyżeczki suszonego koperku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
forma do tart
masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania
Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia wyciagnąć z opakowania,natrzeć solą,pieprzem,skropić sokiem z cytryny oraz oliwą.Włożyc do naczynia żaroodpornego ,ułożyć kardamon i wstawić do piekarnika.Piec do czasu aż nie będzie surowy w środku ale uważać by nie piekł się zbyt długo i się nie wysuszył.Ja piekłam w 180 C.
2.W między czasie opłukać szpinak,sparzyć go wrzątkiem,odcedzić.Na patelni rozgrzac oliwę,cebulę posiekać i posiekaną wrzucić na gorącą oliwę. Zrumienić.Dodać przecisnięty czosnek,koperek i szpinak.Dusić na małym ogniu przez ok 5 min,doprawić do smaku sola ,pieprzem i sokiem z cytryny.
3.Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Jajka ubić na puszystą pianę,można dodac odrobinę soli. Do ubitych jajek dodawać partiami ugniecione ziemniaki,ubijać do momentu aż wszystko połączy się w jedną całość.
4.Formę do tart napełnić ciastem ziemniaczanym,pomagając sobie czystą,naoliwioną dłonią.Zostawić trochę ciasta na wierzch.
5.Na ciasto wyłożyć szpinak,potem upieczonego,rozdrobnionego łososia,na końcu resztę ciasta .Ja użyłam rękawa cukierniczego i zrobiłam esy-floresy:).Wszystko skropić delikatnie oliwą.
6.Formę wstawić do nagrzanego do 170 C i piec do czasu aż ciasto się zrumieni.
7.Doskonała na ciepło choć na zimno też smaczna i lepiej się kroi.
Komentarze