Tarta ze szprotkami

0 (0 ocen)

Tarta powstaje szybko i prosto. Przygotowałam ją na obiad i znikła błyskawicznie:).Ciasto francuskie, aromatyczny por, szprotki, kolorowy ser i całość zapieczona na złoto – to wszystko strawią, że otrzymujemy wytrawną, pyszną tarte!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • jajko do smarowania,
    • 1 duży por lub 2 średniej wielkości,
    • ok 8 szprotek wędzonych,
    • kilka oliwek (zielone i czarne, po ok 6 sztuk),
    • 5 pomidorków koktajlowych,
    • 4 dag sera gouda zielone pesto,
    • 4 dag sera gouda czerwone pesto,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • tymianek do smaku,
    • 1 płaska łyżka miodu,
    • olej do smażenia,
    • 1 duża łyżka śmietany,
    • 1 jajko do nadzienia,
    • bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta ze szprotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie pora 1. Por oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pokrojonego przysmażamy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
    Do przestudzonego dodajemy jajko oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.
  • przygotowanie ciasta 2. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
  • wyłożenie porów 3. Na środek ciasta wykładamy, równomiernie przygotowaną masę porową.
  • wyłożenie szprotek 4. . Następnie wykładamy szprotki, przekrojone na połowę oliwki oraz pokrojone w plasterki pomidorki.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.
  • przygotowanie sera 5. Pieczemy około 25 minut. Między czasie sery ścieramy na tarte o grubych oczkach. Nakładają je na ciasto na ok 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy się rozpuszczą tarta jest gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Por Szprotki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować