Tarta powstaje szybko i prosto. Przygotowałam ją na obiad i znikła błyskawicznie:).Ciasto francuskie, aromatyczny por, szprotki, kolorowy ser i całość zapieczona na złoto – to wszystko strawią, że otrzymujemy wytrawną, pyszną tarte!
Składniki:
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• jajko do smarowania,
• 1 duży por lub 2 średniej wielkości,
• ok 8 szprotek wędzonych,
• kilka oliwek (zielone i czarne, po ok 6 sztuk),
• 5 pomidorków koktajlowych,
• 4 dag sera gouda zielone pesto,
• 4 dag sera gouda czerwone pesto,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• tymianek do smaku,
• 1 płaska łyżka miodu,
• olej do smażenia,
• 1 duża łyżka śmietany,
• 1 jajko do nadzienia,
• bazylia do dekoracji
Tarta ze szprotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pokrojonego przysmażamy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Do przestudzonego dodajemy jajko oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.
2.Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
4.. Następnie wykładamy szprotki, przekrojone na połowę oliwki oraz pokrojone w plasterki pomidorki.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.
5.Pieczemy około 25 minut. Między czasie sery ścieramy na tarte o grubych oczkach. Nakładają je na ciasto na ok 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy się rozpuszczą tarta jest gotowa.
Komentarze