Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

4.5 (161 ocen)

Szybki i prosty sposób na wyśmienitą kolację.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    400 gram mrożonego szpinaku (najlepsze są liście w brykiecie)
    kostka sera feta
    3 pomidory
    2 jajka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    liście bazylii (niekoniecznie)
    kilka łyżek śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastem wylepić formę do pieczenia, nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut.
  • 2. W międzyczasie na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek.Gdy cebulka się zeszkli, dodać szpinak i dusić około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Pod koniec duszenia dodajemy 3/4 opakowania rozkruszonego sera feta i bazylię, ewentualnie pokrojone w kostkę pomidory. Roztrzepane jajka mieszamy ze śmietaną.
  • 4. Na upieczone ciasto wykładamy szpinak, mieszamy lekko z masą jajeczną, wykładamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy resztą sera feta. Pieczemy około 30 minut, czyli aż zetnie się środek tarty. Dekorujemy bazylią
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować