tarta ze szpinakiem, papryką i wędliną

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna i sycąca tarta. Źródło: kotlet.tv

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki,
    125 g masła,
    żółtko i białko (oddzielone)
    50-60 ml zimnej wody,
    pół łyżeczki soli,

    farsz:
    pół cebuli,
    czerwona papryka,
    kawałek dowolnej wędliny
    ok. 100 gramów szpinaku
    2 jajka
    3/4 szklanki kremówki
    łyżka mąki
    ok. 100 g sera
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem, papryką i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić warzywa i podsmażyć je na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie lekko złote na bokach. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z wędliną, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować