Tarta ze szpinakiem na cieście razowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło wymieszać razem. Zrobić dołek i wbić do niego jajko. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na min 30 min. Połowę ciasta można zamrozić na ok 3 miesiące.
2.Wykonanie tarty:
Szpinak wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy. Dodajemy marchewkę pokrojoną w drobne plasterki. Kiedy warzywa trochę zmiękną dodajemy przyprawy sól, pieprz gałkę muszkatołową i czosnek drobno posiekany. Mieszamy dokładnie. Roztrzepujemy śmietanę z jajkiem i dodajemy do szpinaku. Smażymy do momentu aż śmietana zostanie prawie całkowicie wchłonięta. Wyłączamy gaz, aby szpinak lekko ostygł.
3.W tym czasie włączamy piekarnik do zagrzania do 180st C na termoobieg i wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie części. lekko jedną wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na stolnicy przez folię aluminiową. Ciasto ma być nieco większe od formy. Do tej zapiekanki najlepsza jest okrągła forma kamionkowa o wielkości ok 25 cm średnicy. Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy. Dociskamy palcami aby dobrze przylegało do formy, po czym dziurawimy spód widelcem. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, można jeszcze wysypać fasolę albo groch dla obciążenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy drugie 15 min aż do zarumienienia się ciasta. Pamiętajmy że każdy piekarnik jest inny i musimy obserwować ciasto aby się nie przypaliło. Po upieczeniu wyciągamy ciasto aby lekko ostygło.
4.W tym czasie robimy sos. Mieszamy po prostu jogurt naturalny ze startym żółtym serem. Na lekko ostudzone ciasto wykładamy szpinak. Na szpinak wylewamy sos jogurtowo-serowy, rozprowadzamy równo i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 30 min. Zapiekanka jest gotowa kiedy z sosu stworzy się ładna zarumieniona pierzynka.
Komentarze