Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem oraz serem sałatkowym w kostce

  • wyświetlono: 745 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem oraz serem sałatkowym w kostce to pomysł na niebanalny i pyszny obiad. Jest stosunkowo prosta do wykonania, bardzo aromatyczna, z dobrze dopasowanymi do siebie składnikami. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej.

Joanna Poprostupycha
  • 60min

Składniki

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki
1 jajko
125 g masła
3 łyżki wody
szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

500 g piersi z kurczaka
szczypta przyprawy do kurczaka
500 g rozdrobnionego szpinaku
sos beszamelowy:2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta soli, pieprzu, oregano
ser biały, sałatkowy w kostkach firmy Apetina (o smaku basil&oregano)
150 g mozzarelli
kiełki rzodkiewki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem oraz serem sałatkowym w kostce

  • 1. Krok 1

    W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
    Tarta ze szpinakiem
    Krok 2

    Kurczaka kroimy drobno, przyprawiamy przyprawą do kurczaka np. gyros i troszkę curry, smażymy na małej ilości oliwy.
    Tarta ze szpinakiem
    Krok 3

    Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o średnicy 26 cm), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. W międzyczasie odcedzamy z nadmiaru wody rozmrożony szpinak. Na podpieczony spód nakładamy kurczaka, szpinak oraz ser w kostce, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Tarta ze szpinakiem
    Krok 4

    Robimy sos beszamelowy: Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu wylej na naszą tartę. Wierzch posyp startą mozzarellą oraz oregano. Piecz ponownie około 15-10 minut w temp. 180 stopni (do zarumienienia sera). Upieczoną tartę udekoruj kiełkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzu
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1q7jyj8

Dodane przez: natkaaa_93

prosta tarta ze szpinakiem i niebieskim serem

tarta jest prosta i dzięki użyciu...

Tarta ze szpinakiem

Dodane przez: Amatorka kuchenna

Tarta ze szpinakiem

Tarta dla tych którzy kochają szpinak...

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Dodane przez: Saicsgo

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem i serem feta...

Tarta ze szpinakiem

Dodane przez: nataliaa92

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!

Coś dla miłośników szpinaku......

tarta ze szpinakiem

Dodane przez: klementynka

tarta ze szpinakiem i serem korycińskim

Taką tartę polecam na drugie danie...

tarta ze szpinakiem

Dodane przez: gibon

tarta ze szpinakiem

Uwielbiam tarty, a jest jedną z...