tarta ze szpinakiem i serem korycińskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taką tartę polecam na drugie danie lub kolację, idealnie sprawdzi się na piątkowy posiłek. polecam ją podawać z sosem czosnkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 21 cm:
    Składniki:
    na ciasto:
    200 g mąki
    125 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    na nadzienie:
    300 g mrożonego szpinaku
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    sól,pieprz
    dodatkowo:
    pomidory: malinowy i żółty
    100-150 g Sera Korycińskiego (użyłam z pieprzem i czosnkiem)
    łyżka czarnych oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Tarta ze szpinakiem i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód tarty 1. Foremkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut.
  • tarta ze szpinakiem 2. Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto.
  • tarta ze szpinakiem 3. Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • tarta ze szpinakiem 4. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie na zmianę. Posypać oliwkami.
  • tarta ze szpinakiem 5. Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku czosnkowego.

Porady

Ser koryciński można zastąpić mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować