Farsz:
35 dag szpinaku
20 dag śmietany
łyżka masła
2 ząbki czosnku
20 dag różnych rodzajów sera pleśniowego
5 dag żółtego sera
2 jajka
cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Tarta ze szpinakiem i serami pleśniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z jajkiem, żółtkiem i miękkim masłem. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Następnie wykładamy na wyłożoną
pergaminem formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
2.Szpinak myjemy i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę smażymy na maśle. Dodajemy czosnek i szpinak. Odparowujemy. Jajka
mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy.Dodajemy do szpinaku. Sery kroimy w plastry.
3.Ciasto pieczemy 15 minut w 180 °C. Wykładamy farsz i układamy plastry sera. Pieczemy kolejne 15 minut.
Komentarze