Tarta ze szpinakiem i serami pleśniowymi

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po zjedzeniu takiej tarty pokochałam szpinak.

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 25 dag mąki
    jajko
    żółtko
    15 dag masła

    Farsz:
    35 dag szpinaku
    20 dag śmietany
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    20 dag różnych rodzajów sera pleśniowego
    5 dag żółtego sera
    2 jajka
    cebula
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i serami pleśniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z jajkiem, żółtkiem i miękkim masłem. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Następnie wykładamy na wyłożoną
    pergaminem formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
  • 2. Szpinak myjemy i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę smażymy na maśle. Dodajemy czosnek i szpinak. Odparowujemy. Jajka
    mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy.Dodajemy do szpinaku. Sery kroimy w plastry.
  • 3. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 °C. Wykładamy farsz i układamy plastry sera. Pieczemy kolejne 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować