Tarta ze szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciekawy pomysł na obiad, kolację lub wytrawną przekąskę

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - żółtko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 0.5 opakowania
    - woda: 0.5 szklanki
    FARSZ::
    - szpinak: 30 dekagramów
    - pomidor: 1 sztuka
    - cukinia: 0.5 sztuki
    - mała śmietana 12%: 1 opakowanie
    - ser feta: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - tymianek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
  • 2. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty.

    Cukinię kroimy w kostkę. Pomidor kroimy w plastry. Szpinak myjemy i odcedzamy; na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, szpinak, sól, pieprz i dusimy około 10 minut. Odstawiamy szpinak aby przestygł.
  • 3. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy wystudzony szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię i polewamy śmietaną. Następnie wykładamy ser feta drobno rozdrobniony lub stary na tarce ( grube oczka). Całość posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodajemy pomidor pokrojony w plasterki.
  • tarta ze szpinakiem i pomidorami 4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować