Pyszne danie na niedzielny obiad jak i na co dzień.
Składniki:
Ciasto
50 ml zimnej wody
1/2 kostki masła
250g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
Masa
Opakowanie mrożonego szpinaku
Świeży filet z łososia
2 cebule
sól
pieprz
Przyprawa do pstrąga z pietruszką (lub zwykła do ryb i suszona pietruszka)
1/2 opakowania sera FETA
Masa do polania
1/2 opakowania śmietany 12%
2 jajka
sól
pieprz
ta sama przyprawa co do ryby
Tarta ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść. Wyłożyć nim foremkę do tarty lub tortownicę. Spód podpiec około 15-20 minut w temperaturze 180 st C. Delikatnie wystudzić. Łososia oczyścić, pokroić na niewielką kostkę. następnie oprószyć go przyprawą. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać szpinak i całość przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz przyprawę wymieszać na jednolity płyn. Na spód tarty wyłożyć łososia, przykryć go szpinakiem. Całość zalać śmietanowo-jajecznym płynem. Musi zakrywać szpinak. Włożyć do piekarnika na około 30 minut do tej samej temperatury.Po wyjęciu tartę posypać pokruszoną fetą. Gotowe do podania.
Porady
Delikatnie z solą przy przyprawianiu dania, gdyż po upieczeniu całość posypywana jest fetą.
Komentarze