Tarta ze szpinakiem i łososiem

0 (0 ocen)

Pyszne danie na niedzielny obiad jak i na co dzień.

Składniki:

  • Ciasto

    50 ml zimnej wody
    1/2 kostki masła
    250g mąki pszennej
    1 żółtko
    szczypta soli

    Masa

    Opakowanie mrożonego szpinaku
    Świeży filet z łososia
    2 cebule
    sól
    pieprz
    Przyprawa do pstrąga z pietruszką (lub zwykła do ryb i suszona pietruszka)
    1/2 opakowania sera FETA

    Masa do polania

    1/2 opakowania śmietany 12%
    2 jajka
    sól
    pieprz
    ta sama przyprawa co do ryby

Tarta ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Wyłożyć nim foremkę do tarty lub tortownicę. Spód podpiec około 15-20 minut w temperaturze 180 st C. Delikatnie wystudzić. Łososia oczyścić, pokroić na niewielką kostkę. następnie oprószyć go przyprawą. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać szpinak i całość przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz przyprawę wymieszać na jednolity płyn. Na spód tarty wyłożyć łososia, przykryć go szpinakiem. Całość zalać śmietanowo-jajecznym płynem. Musi zakrywać szpinak. Włożyć do piekarnika na około 30 minut do tej samej temperatury.Po wyjęciu tartę posypać pokruszoną fetą. Gotowe do podania.

Porady

Delikatnie z solą przy przyprawianiu dania, gdyż po upieczeniu całość posypywana jest fetą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy