Tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne danie dla fanów szpinaku . Nie tylko ma unikatowy smak ale także wiele wartości odżywczych przede wszystkim posiada właściwości antynowotworowe .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    250 g mąki
    125 g margaryny
    żółtko
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    zioła prowansalskie
    czerwona papryka słodka
    pieprz czarny

    Nadzienie:
    opakowanie szpinaku ( może być mrożony)
    270g sera feta półtłusty
    270g białego sera
    4 plasterki boczku
    2 łyżki masła
    4 suszone pomidory( najlepiej ze słoika w oleju ziołowym )
    ząbek czosnku
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Do mąki dodajemy szczyptę soli, zioła prowansalskie, czerwoną paprykę oraz pieprz mieszamy.
    Następnie dodajemy margarynę i siekamy. Gdy margaryna jest już posiekana dodajemy żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę .

    Nadzienie:
    1. Boczek kroimy na drobne paseczki i smażmy na maśle, gdy się zrumieni dodajemy szpinak i mieszamy. Do gotowego szpinaku dodajemy pomidory suszone pokrojone w kosteczkę oraz czosnek i jeszcze chwile trzymamy na ogniu. Następnie odstawiamy w celu wystygnięcia.
    2. Do miski wkładamy ser feta oraz twaróg razem rozdrabniamy widelcem na jednolita masę.
    3. Do ostudzonego szpinaku dodajemy jogurt mieszamy następnie łączymy z masą serową oraz przyprawiamy do smaku.

    Faza pieczenia:
    Ciasto wałkujemy i dopasowujemy do naszej blachy na tarte ( możemy użyć też tortownicy). Ciasto nakłuwamy widelcem aby upiekło się równomiernie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min.
    Gdy ciasto już nam się podpiecze wykładamy gotową masę szpinakowo-serową i pieczemy w tej samej temperaturze przez 25 min.
    Wierzch tarty możemy posypać żółtym serem .

Porady

Do ciasta nie musimy dodawać przypraw jeśli ktoś nie lubi, ale dodają one wyrazistszego smaku naszej tarcie. Zamiast zwykłego pieprzu możemy użyć cytrynowego nada on orzeźwiający smak i oryginalny aromat. Do posypania wierzchu tarty warto użyć mozzarelli .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować