Tarta ze szpinakiem

  • wyświetlono: 175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealne danie dla fanów szpinaku . Nie tylko ma unikatowy smak ale także wiele wartości odżywczych przede wszystkim posiada właściwości antynowotworowe .

  • 120min

Składniki

Ciasto :
250 g mąki
125 g margaryny
żółtko
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
zioła prowansalskie
czerwona papryka słodka
pieprz czarny

Nadzienie:
opakowanie szpinaku ( może być mrożony)
270g sera feta półtłusty
270g białego sera
4 plasterki boczku
2 łyżki masła
4 suszone pomidory( najlepiej ze słoika w oleju ziołowym )
ząbek czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ze szpinakiem

  • 1. Ciasto :
    Do mąki dodajemy szczyptę soli, zioła prowansalskie, czerwoną paprykę oraz pieprz mieszamy.
    Następnie dodajemy margarynę i siekamy. Gdy margaryna jest już posiekana dodajemy żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę .

    Nadzienie:
    1. Boczek kroimy na drobne paseczki i smażmy na maśle, gdy się zrumieni dodajemy szpinak i mieszamy. Do gotowego szpinaku dodajemy pomidory suszone pokrojone w kosteczkę oraz czosnek i jeszcze chwile trzymamy na ogniu. Następnie odstawiamy w celu wystygnięcia.
    2. Do miski wkładamy ser feta oraz twaróg razem rozdrabniamy widelcem na jednolita masę.
    3. Do ostudzonego szpinaku dodajemy jogurt mieszamy następnie łączymy z masą serową oraz przyprawiamy do smaku.

    Faza pieczenia:
    Ciasto wałkujemy i dopasowujemy do naszej blachy na tarte ( możemy użyć też tortownicy). Ciasto nakłuwamy widelcem aby upiekło się równomiernie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min.
    Gdy ciasto już nam się podpiecze wykładamy gotową masę szpinakowo-serową i pieczemy w tej samej temperaturze przez 25 min.
    Wierzch tarty możemy posypać żółtym serem .

Porady

Do ciasta nie musimy dodawać przypraw jeśli ktoś nie lubi, ale dodają one wyrazistszego smaku naszej tarcie. Zamiast zwykłego pieprzu możemy użyć cytrynowego nada on orzeźwiający smak i oryginalny aromat. Do posypania wierzchu tarty warto użyć mozzarelli .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Dodane przez: AnkaFiranka

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

Jestem pewna że takiego smakołyku...

Tarta szpinakowa niebieskim serem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna tarta o wyrazistym smaku.

tarta ze szpinakiem

Dodane przez: Galaisa

Tarta ze szpinakiem

Przepis na tartę jest zaczerpnięty...

Tarta

Dodane przez: nadzia87

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tarciocha dla wielbicieli szpinaku.

Tarta z zielonymi warzywami

Dodane przez: czarrna

Tarta ze szpinakiem

i innymi zielonymi warzywami

Tarta ze szpinakiem

Dodane przez: julia galczak

Tarta ze szpinakiem

Często gotuje bezmięsne obiady

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE