TARTA ZE SZPINAKIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajny smak, ciekawa propozycja na obiad, jeśli któś lubi szpinak to danie dla niego

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    15 dag masła
    jajko
    sól
    20 dag szpinaku
    4 jajka
    pól szklanki śmietany 18%
    3 ząbki czosnku
    sól morska
    pieprz mielony

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.
    Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut.

Komentarze

Podobne przepisy