Tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na tartę jest zaczerpnięty z pomysłów pana Makłowicza, jest odrobinę zmieniony. Tarta jest pyszna i bardzo sycąca. Gorąco polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 jajko
    125 g masła
    100 g mąki krupczatki
    100 g mąki pszennej
    sól

    Nadzienie: 300 g sera żółtego
    200 g sera feta
    800 g szpinaku
    300 g boczku wędzonego
    1 jajko
    50 ml śmietany
    3 ząbki czosnku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: Masło posiekaj z mąką, jajkiem i solą. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją szczelnie w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  • 2. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wylep nim posmarowaną masłem formę, formując rant. Spód tarty nakłuj w kilku miejscach widelcem i zapiekaj przez około 15 min w 180 stopniach.
  • 3. Robimy nadzienie: usmaż szpinak (świeży lub mrożony). Kiedy wyparuje z niego cała woda, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Na drugiej patelni podsmaż z obu stron pokrojony na cienkie plastry boczek.
  • 4. Nadzienie wykładamy warstwami: najpierw cienka warstwa szpinaku, na nią układamy plasterki boczku, wykładamy szpinak do końca, na niego pozostały boczek.
  • 5. Roztrzep jajko ze śmietaną i startym na tarce żółtym serem. Masę serową wyłóż na wierzch tarty. Na niej poukładaj ser feta pokrojony w grubą kostkę.
    Piecz około30 min w 180 stopniach.

Porady

Tartę można wykonać bez boczku. Wtedy na spód wykładamy od razu cały szpinak i przykrywamy go masą serową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ser żółty Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować