Tarta ze szparagami i serem feta

4.47 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Tarta z chrupiącymi zielonymi szparagami i kremowym serem feta.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    130g mąki pszennej
    60g masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1 mały pęczek szparag
    130 g sera feta
    100 ml jogurtu naturalnego
    30 ml mleka
    1 jajko
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tarta ze szparagami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta ze szparagami i serem feta 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Szaragi obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty, Odsączamy, studzimy . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z mlekiem i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dobrze mieszamy.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy pokrojony w kostkę ser feta i szparagi. Zalewamy płynną masą jogurtową. Pieczemy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Jogurt Sery Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować