Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 60 min

uwielbiam szparagi i tarty więc takie połączenie musiało wyjść wspaniałe.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 jajo
    1 łyżeczka soli


    Farsz:
    200 ml śmietany 18%
    3 jaja
    pęczek zielonych szparagów
    100g surowego boczku w plastrach
    2 garście żółtego sera (np.królewski i parmezan)

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
    Po tym czasie ciasto wykładamy na formę, robimy widelcem dziurki na całej powierzchni.
    Podpiekamy 8-12 minut w 180 stopniach.

  • 2. Szparagi gotujemy przez 5 min i przekładamy do zimnej wody, odcinamy główki.
    Układamy na podpieczonym cieście.
    Zalewamy śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkami i serem.
    Układamy boczek i główki szparag.
    Pieczemy około 40 min w 180 stopniach (aż ładnie góra się zarumieni)

Porady

Tarta smakuje wybornie na zimno jak i gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy