Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na szparagi trwa :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)
    1 jajko
    75 g margaryny
    1/2 łyżeczki soli
    1 pęczek zielonych szparagów
    8-10 plasterków szynki parmeńskiej
    2 łyżki kaparów
    3 jajka
    4 łyżki jogurty naturalnego
    sól, pieprz
    słodka papryka, zioła prowansalskie

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, jajka i soli zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i wykleić nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

    Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pozostałe części przekroić na pół. Główki przekroić wzdłuż na pół, resztą pokroić w krążki.

    Na podpieczonym cieście rozłożyć szparagi, rozsypać te pokrojone w krążki, rozłożyć plasterki szynki, rozsypać kapary. Jajka zmiksować z jogurtem i przyprawami i zalać tartę. Wstawić do piekarnika jeszcze na około 30 minut. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy