Soczyste śliwki cudnie komponują się z ciasteczkami amaretti, zanurzonymi w jogurtowej masie o delikatnym sernikowym smaku. Tarta smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie mój śliwkowy numer jeden tej jesieni
Tarta ze śliwkami i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm), nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 15 minut w temp. 180stC.
Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem. Śliwki przekroić na pól, usunąć pestki. Amaretti ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, zalać masą jogurtową, wyłożyć śliwki (przeciętą stroną do góry), posypać pestkami. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie).
Komentarze