Tarta ze śliwkami i jogurtem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Soczyste śliwki cudnie komponują się z ciasteczkami amaretti, zanurzonymi w jogurtowej masie o delikatnym sernikowym smaku. Tarta smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie mój śliwkowy numer jeden tej jesieni

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    120g masła
    1 szklanka mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 żółtko

    nadzienie:
    400ml jogurtu greckiego
    1 duże jajo
    3 łyżki brązowego cukru
    2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
    400g śliwek
    15 ciasteczek amaretti
    2 łyżki pestek słonecznika z cynamonem

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta ze śliwkami i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę.
    Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm), nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 15 minut w temp. 180stC.
    Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem. Śliwki przekroić na pól, usunąć pestki. Amaretti ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, zalać masą jogurtową, wyłożyć śliwki (przeciętą stroną do góry), posypać pestkami. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować