Tarta ze śliwkami i bezą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna, słodka tarta z chrupiącą bezą to idealne połączenia.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - masło: 125 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - żółtko jajka: 2 sztuki
    - woda: 2 łyżki
    NADZIENIE:
    - śliwki węgierki: 700 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    BEZA:
    - białka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 125 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut. Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle chwilę podsmażyć śliwki. Dodać cukier, mąkę i smażyć do uzyskania gęstego syropu. Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone śliwki i zrobić kleksy z piany z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować